Skuteczny sprytny sposób na przechowywanie czosnku, który stosuje od lat. Dzięki temu nie gnije i nie kiełkuje

Czosnek jest składnikiem wielu dań w kuchni słowiańskiej i wschodniej. Stanowi dodatek do ziemniaków, zup, sosów oraz potraw mięsnych.

Na szczególną uwagę zasługują również właściwości zdrowotne tego aromatycznego warzywa. Jak zatem przechowywać czosnek, aby jak najdłużej zachowywał swoje właściwości?

Przechowywanie czosnku wymaga wprawy. W prawidłowych warunkach może on przetrwać do kolejnego sezonu. Niezapewnienie ich może skutkować gniciem lub kiełkowaniem.

Czosnek jest magazynem wielu składników odżywczych. Dlatego też tak szybko kiełkuje, co warunkowane jest również wysoką wilgotnością powietrza.

Kiełkujący czosnek zaczyna być pozbawiany witamin i składników mineralnych, traci swój wyjątkowy smak oraz szybciej się psuje.

Dlatego też przed umieszczeniem czosnku w spiżarni bądź chłodni należy staranie obejrzeć każdą główkę i usunąć egzemplarze z pleśnią lub kiełkujące.

Sposób przechowywania naszych babć 

Przed wynalezieniem lodówek, czosnek splatano w warkocze i umieszczano w ciemnym, chłodnym miejscu. W taki sposób mógł być przechowywany przez wiele miesięcy. Zapobiegało to kiełkowaniu i gniciu. Ale co jeśli domowe warunki nie pozwalają na tę formę przechowywania?

Podpalanie korzeni

Korzenie w świeżo kupionej główce czosnku nie są zbyt widoczne. Jednak to one odpowiadają za to, czy czosnek zakiełkuje. Dlatego też sprawdzonym sposobem na przedłużenie jego trwałości, jest przypalenie korzeni za pomocą zapalniczki lub zapałek.

Umieszczanie w soli, mące lub zbożu

Główki czosnku można umieścić w słoiku, bądź pudełku wypełnionym solą. Należy naprzemiennie układać warstwy czosnku i zasypywać go solą.

Opakowanie należy szczelnie zamknąć. Dzięki tej metodzie warzywo może zostać świeże przez bardzo długi czas.

Inną metodą jest zasypanie główek czosnku zbożem, popiołem, mąką lub trocinami. Ochroni go to przed wilgocią i pojawieniem się pleśni. Należy pamiętać, że w słoju, pudełku lub beczce górna warstwa produktu, którym zasypujemy czosnek, powinna mieć co najmniej 2 cm grubości.

Parafina

Tę metodę przez długi czas stosowano w małych sklepikach z warzywami. Świeże główki maczano w stopionej parafinie. Dzięki temu czosnek nie psuł się przez długi czas.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł, koniecznie udostępnij go swoim przyjaciołom w mediach społecznościowych!