Proste ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. Rozpływa się w ustach. Smak nie do opisania.

Pyszne, domowe ciasta to bez wątpienia ulubione desery członków naszych rodzin. Takie słodkości jeszcze lepiej przygotowuje się, gdy są bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.

Lista składników jest bardzo prosta, dlatego też bez problemu przygotujesz je w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości bez potrzeby chodzenia do sklepu. Koniecznie wypróbuj ten przepis na proste ciasto i przekonaj się, dlaczego jest tak uwielbiane.

Wymagane składniki:

  • mąka pszenna – 300 g
  • masło – 250 g
  • twaróg – 700 g
  • jaja kurze – 4 sztuki
  • cukier puder – 150 g
  • proszek do pieczenia – 1 opakowanie
  • kakao – 4 łyżki stołowe
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • starta skórka cytryny

Sposób wykonania:

Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie wbić trzy żółtka i wrzucić 250 g pokrojonego masła. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić z nich gładkie ciasto.

Powstałą masę podzielić na dwie równe części, owinąć je folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut, żeby ciasto się schłodziło. W międzyczasie do miski wrzucić twaróg i lekko go pokruszyć.

Do twarogu dodać 150 g cukru pudru, cukier wanilinowy oraz jedno żółtko kurze. Do twarogu dodać trochę startej skórki z cytryny, by wzmocnić aromat.

W osobnej misce ubić cztery białka i powoli dodać je do twarogu. Przygotować blachę i wyłożyć ją pergaminem do pieczenia.

Jedną połowę ciasta rozwałkować, a następnie podzielić na mniejsze części. Następnie rozłożyć je na dnie blachy tak, by między kawałkami nie było zbyt dużych przerw.

Na warstwę ciasta rozłożyć masę z twarogiem, a następnie drugą połowę ciasta, którą najlepiej zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Włączyć piekarnik, rozgrzać go do 180 stopni, a następnie włożyć do niego blachę z ciastem. Ciasto piec około 30 minut. Smacznego!