Leczniczy syrop na kaszel – poznaj wyjątkowe właściwości cennej rośliny.

Pomaga na stany zapalne górnych dróg oddechowych. Jest doskonały przy leczeniu astmy, zapaleniu płuc i oskrzeli. Niezastąpiony na dolegliwości związane z kaszlem i układem trawiennym.

Koi chore gardło i łagodzi ogniska zapalne. Ten genialny syrop to odżywcza bomba witaminowa. Warto robić go wiosną, aby móc korzystać z niego w okresach grypy i przeziębienia. Odkryj bezcenne właściwości syropu z mniszka lekarskiego, rośliny, która w naszym klimacie rośnie praktycznie wszędzie.

Mniszek lekarski – właściwości

Ten powszechnie występujący chwast, pomaga w leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości, m.in.:

  • koi stany zapalne, zlokalizowane w obrębie jamy ustnej,
  • usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego,
  • pomaga w walce z kaszlem,
  • chroni jamę ustną i łagodzi ból gardła,
  • wspomaga leczenie zapalenia płuc i oskrzeli,
  • reguluje przewód pokarmowy przy biegunkach i problemach z jelitami,
  • pomaga w walce z wirusami i przeziębieniem,
  • podnosi odporność.

Syrop z mniszka – jak zrobić?

W celu sporządzenia syropu, należy przygotować:

  • kwiaty mniszka lekarskiego
  • 1,5 kg cukru trzcinowego, miodu lub cukru pudru
  • liście cynamonu

WAŻNE! Mniszek lekarski najlepiej zbierać w miejscach, które są oddalone od zanieczyszczeń, m.in. dróg czy fabryk. Idealnym rozwiązaniem jest zrywanie ich po deszczu – mamy wtedy pewność, że będą czystsze i nie trzeba ich myć.

Kwiaty mniszka zawierają cenne składniki odżywcze, których lepiej nie wypłukiwać pod bieżącą wodą. Do przygotowania syropu warto wziąć mniejszy lub większy słoik, w zależności od upodobań i ilości przygotowywanego specyfiku.

Kwiaty mniszka lekarskiego należy wymieszać z liśćmi cynamonu. Rośliny i cukier nakładamy na przemian, aż naczynie zostanie wypełnione do końca. Cukier musi również przykrywać ostatnią, górną warstwę. Tak przyrządzoną miksturę leczniczą, przykrywamy folią lub papierem.

Aby przytwierdzić celofan, górę zapina się na gumkę. Naczynie, w którym przez około 2-3 tygodnie fermentuje się specyfik, należy postawić na parapecie, najlepiej w nasłonecznionym miejscu, za szybą. Ponadto 2-3 razy dziennie należy mieszać miksturę, aby nie dostała się do niej pleśń.

Po upływie wskazanego czasu, syrop z mniszka lekarskiego osiada na dnie naczynia. Należy go zlać i przechowywać w lodówce. Podczas choroby warto przyjmować syrop w dawce: 3 x dziennie po jednej łyżeczce. Dla dzieci podana dawka jest o połowę niższa.

Warto pamiętać, że mikstura ma najlepsze zastosowanie do roku od jej sporządzenia. Zbyt długie przetrzymywanie syropu może objawić się pleśnią, widoczną szczególnie w górnej warstwie leczniczego preparatu.

Copy