Pyszne pogacze z serem i ziemniakami. Lekkie jak piórko i pozostają miękkie już trzeciego dnia!

Te serowe bułeczki są miękkie i bardzo delikatne. Będą idealnym dodatkiem do dań mięsnych, grilla lub po prostu możesz je serwować na śniadanie bądź kolację. To bardzo prosty przepis, który mogą opanować nawet początkujące w kuchni osoby! Te smaczne wypieki są doskonałe nawet na drugi i trzeci dzień!

Potrzebujesz:

  • 250 g twardego sera
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 120 g masła
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • trochę śmietany (w razie potrzeby)

Dodatkowo:

  • nasiona sezamu
  • kminek
  • siemię lniane

Przygotowanie:

W większej misce wymieszaj starty ser, mąkę z drożdżami, masło, jajka, utłuczone, gotowane ziemniak oraz sól, wymieszaj składniki tworząc jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę śmietanki. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką desce.

Przełóż je do miski i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut . Ponownie rozwałkuj i wytnij z ciasta koła za pomocą szklanką. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je bawełnianym ręcznikiem.

Odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce. Roztrzep żółtko i posmaruj nim przyszłe bułeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C na złoty kolor. Nie zapomnij obserwować bułek podczas pieczenia, każdy piekarnik piecze inaczej.

Gotowe!

Życzę smacznego!