Fantastyczny przepis na placuszki drożdżowe, które są miękkie i delikatne: Dodaj ten składnik a od razu poznasz różnicę.

Doskonałe placuszki drożdżowe, które naprawdę są mięciutkie i pyszne. Bardzo proste w wykonaniu. Są tak fantastyczne dzięki jednemu składnikowi, jakim jest zwykły kefir, są naprawdę pierwszej klasy.

Składniki:

  • 1 kg i 100 g mąki (do smarowania placuszków zachowujemy 100 g mąki)
  • 400 ml ciepłej wody
  • 400 ml kefiru w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • olej roślinny
  • keczup
  • czosnek
  • majonez
  • tatar
  • tarty ser

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z sypkimi składnikami. Dodaj wodę, kefir i wymieszaj na miękkie i gładkie ciasto. Przykryj ciasto folią i ręcznikiem i pozwól mu wyrosnąć.

Ciasto na zakwasie dzielimy na posypanej mąką desce na mniejsze bochenki, które przykrywamy i chwilę zakwaszamy.

Każdy bochenek wciskamy w cieńszy naleśnik i używamy ostrza do robienia nacięć.

Smażyć na gorącym oleju.

Życzymy smacznego! 🙂