Pół główki kapusty, 1 jajko, 200ml kefiru: po 15 minutach pyszne arcydzieło na stole.

Placki można przygotować z różnego rodzaju produktów. Do najbardziej popularnych zdecydowanie zalicza się placki ziemniaczane.

Alternatywę dla nich mogą z powodzeniem stanowić placki z kapustą, które niewątpliwie również podbiją twoje kubki smakowe. Na ich wykonanie potrzebujesz jedynie 15 minut, dlatego idealnie sprawdzą się jako przekąska między posiłkami lub śniadanie na szybko, kiedy zdarzy ci się zaspać.

Składniki:

  • kapusta – 400 g
  • kefir – 200 ml
  • mąka – 3-4 łyżki
  • jajka – 1 szt
  • cebula – 1 średnia
  • proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
  • olej – 2 łyżki
  • sól i pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę siekamy i przekładamy do miseczki. Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy ją do miski z kapustą. Dokładnie mieszamy składniki.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy kefir i jajko. Mieszamy składniki, powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Do gotowej masy dodajemy pieprz i sól według uznania i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy ciasto na mniej więcej 7 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej.

Przy pomocy łyżki stołowej układamy na niej placki i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy placki na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

Gotowe placki można podawać z dodatkiem różnych, ulubionych sosów. Można je także po prostu polać kwaśną śmietaną. Sprawdzą się również jako dodatek do gulaszu.