W kilka minut przygotuj ten pyszny deser bez pieczenia – miękki jak pianka. Ten przepis to pierwsza klasa

Szukasz pysznego deseru, którego przygotowanie zajmie tylko kilka minut?

Spróbuj naszego przepisu na pyszne ciasto bez konieczności pieczenia i włączania piekarnika. Przepis przyda się gdy spodziewasz się gości, lub nie masz zbyt wiele czasu, by upiec ciasto. Smacznie i szybko czy tak się da? Przekonaj się.

Jest to ciasto z herbatników i pysznej, śmietankowo-serowej masy.

Do przygotowania masy będziesz potrzebować:

  • 500 g białego sera
  • 375 ml śmietany (najlepiej kwaśnej)
  • 80 g budyniu w proszku (najlepiej śmietankowego)
  • 200 g cukru pudru
  • 80 ml mleka (może być roślinne).

Do przygotowania ciasta:

  • 40 herbatników
  • 180 ml mleka do namaczania herbatników

Do przygotowania polewy:

  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 g startej czekolady

Ponadto potrzebna Ci będzie blacha o wymiarach 20 × 30 cm.

Przygotowanie:

W naczyniu z zawartością 180 ml mleka zanurz herbatniki na kilka sekund. Umieść je jako pierwszą warstwę na dnie blachy. Wymieszaj ser z cukrem.

Ubij śmietanę i dodaj do niej budyń i mleko. Wymieszaj. Powoli dodawaj do powstałej masy po łyżce twarożku i ubijaj mikserem aż powstanie gładka i jednorodna konsystencja. Teraz przełóż połowę serowo-śmietanowej masy na wcześniej wyłożone herbatniki.

Następnie ułóż kolejną warstwę namoczonych w mleku ciastek i na nie kolejną połowę masy. Nasza wisienka na torcie to polewa czekoladowa. Rozpuść ciemną czekoladę w podgrzanej śmietanie. Teraz polej ostatnią warstwę ułożonych herbatników lekko ostudzoną, ale nie zastygniętą polewą czekoladową i posyp startą białą czekoladą.

Włóż do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc i gotowe. Smacznego.