Ciasto “pijana zakonnica” – idealne ciasto na każdą okazję. Delikatne, rozpływa się w ustach.

Pijana zakonnica to idealne ciasto na każdą okazję, które z pewnością zachwyci swoim smakiem każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, a na pewno nie pożałujesz!

Składniki na biszkopt:

  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
  • mąka ziemniaczana – 4 łyżki
  • ocet winny – 1 łyżka
  • mąka tortowa – 3 łyżki
  • cukier – 7 łyżek
  • jajka – 7 sztuk

Ubij białka, a następnie dodawaj stopniowo mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Na końcu wlej ocet i delikatnie wszystko wymieszaj. Przełóż ciasto do brytfanny o wymiarach 26-28 cm. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 45 minut. Jeśli używasz termoobiegu, piecz ciasto w temperaturze 160 stopni.

Gdy upieczony biszkopt lekko przestygnie, za pomocą drewnianej łyżki zrób w nim otwory na około połowę wysokości.

Składniki na krem:

  • margaryna lub masło – pół kostki
  • woda – 1 szklanka
  • kakao – 2 łyżki
  • cukier – 1 szklanka
  • wódka – ok. 100-200ml

Składniki należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlej do garnka pół szklanki wody i gotuj ją na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotuj margarynę, kakao, wodę i cukier. Włóż wszystko do metalowej miseczki i umieść ją w garnku. Mieszaj cały czas składniki do momentu powstania jednolitej masy. Na koniec dodaj wódkę i odstaw do ostygnięcia. Ostygnięty krem przelej na biszkopt tak, aby pokrył wszystkie zakamarki.

Składniki na wierzch ciasta:

  • fix do śmietany – 1 sztuka
  • koksowe princessy lub inne tego typu batoniki – 2 sztuki
  • cukier puder – 1 czubata łyżka
  • śmietanka kremówka – 750 ml (3 opakowania)

Ubij śmietanę z fixem stopniowo dodając cukier. Wyłóż równomiernie na wierzch ciasta. Zetrzyj batoniki i posyp nimi górę. Gotowe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.

Copy