Ciasto “pijana zakonnica” – idealne ciasto na każdą okazję. Delikatne, rozpływa się w ustach.
Pijana zakonnica to idealne ciasto na każdą okazję, które z pewnością zachwyci swoim smakiem każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, a na pewno nie pożałujesz!
Składniki na biszkopt:
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
- mąka ziemniaczana – 4 łyżki
- ocet winny – 1 łyżka
- mąka tortowa – 3 łyżki
- cukier – 7 łyżek
- jajka – 7 sztuk
Ubij białka, a następnie dodawaj stopniowo mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Na końcu wlej ocet i delikatnie wszystko wymieszaj. Przełóż ciasto do brytfanny o wymiarach 26-28 cm. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 45 minut. Jeśli używasz termoobiegu, piecz ciasto w temperaturze 160 stopni.
Gdy upieczony biszkopt lekko przestygnie, za pomocą drewnianej łyżki zrób w nim otwory na około połowę wysokości.
Składniki na krem:
- margaryna lub masło – pół kostki
- woda – 1 szklanka
- kakao – 2 łyżki
- cukier – 1 szklanka
- wódka – ok. 100-200ml
Składniki należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlej do garnka pół szklanki wody i gotuj ją na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotuj margarynę, kakao, wodę i cukier. Włóż wszystko do metalowej miseczki i umieść ją w garnku. Mieszaj cały czas składniki do momentu powstania jednolitej masy. Na koniec dodaj wódkę i odstaw do ostygnięcia. Ostygnięty krem przelej na biszkopt tak, aby pokrył wszystkie zakamarki.
Składniki na wierzch ciasta:
- fix do śmietany – 1 sztuka
- koksowe princessy lub inne tego typu batoniki – 2 sztuki
- cukier puder – 1 czubata łyżka
- śmietanka kremówka – 750 ml (3 opakowania)