Twoje pierogi będą wyjątkowe – Wypróbuj koniecznie starego babcinego przepisu na ciasto, pochodzącego z 1920 roku.

Pierogi to potrawa, której nie może zabraknąć na polskim wigilijnym stole jak również gości na co dzień w wielu polskich domach będąc potrawą smaczną i szybką do przygotowania.

Jest to zarówno danie odświętne jak i codzienne. Jeśli mrozimy pierogi na zapas ich przygotowanie trwa dosłownie kilka minut, wiec jest to szybki i pyszny obiad w sam raz dla zapracowanych. Pasuje do nich farsz na słodko i na słono.

Pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami, z serem, ze szpinakiem, z truskawkami czy jagodami, pierogi ruskie – to tylko najbardziej znane wersje, ich rodzajów jest mnóstwo. Każdy znajdzie dla siebie smak idealny. Sekretem dobrych pierogów jest jego ciasto, które musi być doskonałe i nie klejące. Najstarszy i najprostszy polski przepis okazuje się tym idealnym.

Jak zatem zrobić perfekcyjne ciasto na pierogi?

Do zrobienia najlepszych pierogów wystarczą cztery podstawowe składniki, które absolutnie każdy ma w swojej kuchennej szafce.

Poniżej składniki potrzebne do ciasta na pierogi:

  • 500 g mąki (najlepiej typ 450, lub 480)
  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie ciasta, czyli połączenie składników i ich wymieszanie nie powinno zająć dłużej niż 20 minut. Do przesianej przez sitko mąki dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę. Woda koniecznie musi być ciepła gdyż dzięki niej ciasto nie będzie klejące i łatwo będzie go formować i sklejać z farszem w środku.

Niektórzy dodają też jedno jajko, jednak mówi się, że przez nie ciasto robi się twardsze. Dzięki podanym składnikom ciasto po wymieszaniu go rękami lub łyżką stanie się elastyczne i miękkie. Mieszanie rękami będzie skuteczniejsze i szybsze gdyż pod wpływem ciepła nabierze odpowiedniej konsystencji.

Po wymieszaniu należy podzielić go na mniejsze kule i cienko wałkować. Kule warto przykryć folią aby ciasto pozostało wilgotne i łatwe do wałkowania. Polecam po ugotowaniu pierogi podsmażyć na oleju-wtedy nabierają nowego wymiaru smaku.

Smacznego!