Przyrządzenie tego deseru jest naprawdę banalne – mieszasz, smażysz, przekładasz kremem i gotowe. Możesz zapomnieć o piekarniku.

Przepyszny deser, który możesz zrobić nawet wtedy, gdy nie masz piekarnika. Wystarczy zwykła patelnia. Potem przełożysz go kremem i gotowe. Rezultat przejdzie twoje najśmielsze wyobrażenia.

Składniki:

  • 200 g śmietany (18-20%)
  • 220 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 150 g gotowanego, słodzonego skondensowanego mleka
  • 100 g miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka włóż miód, masło, jajka i szczyptę soli. Włóż naczynie do kąpieli wodnej i mieszaj, aż wszystkie te składniki się połączą w jednolitą masę. Dodaj sodę i po raz kolejny wymieszaj wszystko. Gdy mieszanka zacznie się pienić, to dodaj do niej trochę mąki i wymieszaj.

Następnie zdejmij garnek z ognia i lekko ostudź. Gdy masa będzie chłodna dodaj do niej pozostałą mąkę i zagnieć ciasto. Podziel je później na 8 równych części. Każdą część rozwałkuj na płaski placek. Usmaż wszystkie placki na suchej i rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu. Smaż po ok. 1-2 minuty z każdej strony.

W kolejnym kroku przygotuj krem do przełożenia placków. Wymieszaj śmietankę ze skondensowanym mlekiem. Na zmianę układaj na sobie placek i śmietankę, na samy wierzchu powinna być warstwa śmietanki. Schowaj deser do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możesz go udekorować polewą czekoladową, o ile masz na to ochotę.