Jak ugotować najsmaczniejszy kalafior na świecie: uwielbiam tę chrupiącą serową panierkę
Nawet jeśli nie jesteś fanem dań z kalafiora, zdecydowanie musisz spróbować przyrządzić to warzywo według mojego nowego przepisu.
Rumiany, pachnący, chrupiący na zewnątrz i delikatny w środku, smażony kalafior w serowej panierce, nie sposób go nie kochać!
SKŁADNIKI
- 1 główka kalafiora
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki
- olej do smażenia
- 1 łyżka bułki tartej
- 50 g tartego twardego sera
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry (można ją zastąpić innymi ulubionymi przyprawami)
- sól
PRZYGOTOWANIE
1. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, włóż do rondla, zalej wodą, lekko posól, od momentu gdy woda zacznie wrzeć gotuj 5 min. Następnie przełóż warzywo na durszlak.
2. W głębokiej misce ubij jajka z curry, dodaj do nich szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj, aż masa będzie gładka.
3. W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą z tartym serem.
4. Zanurz każdą różyczkę kalafiora w cieście, a następnie w panierce z bułki i sera. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni w umiarkowanej ilości oleju, na złotobrązowy kolor, a następnie obróć na drugą stronę.