Jak ugotować najsmaczniejszy kalafior na świecie: uwielbiam tę chrupiącą serową panierkę

Nawet jeśli nie jesteś fanem dań z kalafiora, zdecydowanie musisz spróbować przyrządzić to warzywo według mojego nowego przepisu.

Rumiany, pachnący, chrupiący na zewnątrz i delikatny w środku, smażony kalafior w serowej panierce, nie sposób go nie kochać!

SKŁADNIKI

  • 1 główka kalafiora
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 50 g tartego twardego sera
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry (można ją zastąpić innymi ulubionymi przyprawami)
  • sól

PRZYGOTOWANIE

1. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, włóż do rondla, zalej wodą, lekko posól, od momentu gdy woda zacznie wrzeć gotuj 5 min. Następnie przełóż warzywo na durszlak.

2. W głębokiej misce ubij jajka z curry, dodaj do nich szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj, aż masa będzie gładka.

3. W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą z tartym serem.

4. Zanurz każdą różyczkę kalafiora w cieście, a następnie w panierce z bułki i sera. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni w umiarkowanej ilości oleju, na złotobrązowy kolor, a następnie obróć na drugą stronę.

Uwielbiam tę chrupiącą serową panierkę! Doskonała przystawka do mięsa, nawet do ryb. Podziel się z przyjaciółmi przepisem na tą pyszną przekąskę!