To pieczone mięso przekroczy Twoje oczekiwania – Przygotuj je według tego przepisu, a będziesz zachwycony – Marynata jest świetna.

Przygotuj to pyszne pieczone mięso w marynacie według naszego przepisu, a nie pożałujesz!

Składniki:

  • 2 kg boczku
  • 1,5 litra soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 opakowania czerwonej papryki mielonej
  • 1,5 kg suszonego czosnku lub 4-5 ząbków świeżego czosnku
  • folia aluminiowa

Marynata:

  • 1 jabłko
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kg suszonego czosnku
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 1/3 łyżki cynamonu

Przygotowanie:

Skórkę z mięsa możesz zdjąć lub pokroić.

Do miski wsyp sól, zmielony czarny pieprz, zmieloną czerwoną paprykę, suszony czosnek i wymieszaj. Tą mieszanką posyp mięso wszędzie na powierzchni i w nacięciach.

Następnie wytnij kilka nacięć, w które wkładamy ząbki czosnku.

Teraz zawiń mięso w folię, wyłóż na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C przez około 2 godziny. W międzyczasie przygotuj marynatę. Umyj jabłko i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z sosem sojowym, koncentratem pomidorowym i sokiem z cytryny.  Na koniec dodaj cukier, suszony czosnek, mieloną czerwoną paprykę i cynamon. Dobrze wymieszaj.

Gotuj, aż utworzy się gładka masa. Upieczone mięso odwiń z folii i posmaruj przygotowaną marynatą ze wszystkich stron.

Mięso połóż na grillu i piecz w temperaturze 220°C przez około 10-15 minut. Gotowe mięso przykryj folią. Odstaw na 15 minut. Możesz podawać gotowe mięso. Życzymy smacznego!