Patogeny nowotworów – koniecznie wyeliminuj je ze swojej diety – najbardziej niebezpieczne dla ludzkiego ciała

Rak to bardzo poważna choroba, której zachorowalność ciągle wzrasta. Czynniki, które zwiększają ryzyko wystąpienia raka to podłoże genetyczne, biologiczne, fizyczne, chemiczne oraz hormonalne.

Wśród fizycznych czynników należy wyróżnić sposób odżywiania. Istnieją bowiem produkty, które spożywane systematycznie zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór. Poznajmy te produkty.

Po pierwsze alkohol.

Badania prowadzone przez Światową organizację zdrowia (WHO) dowiodły, że spożywanie alkoholu jest jedną z najczęściej występujących czynników rakotwórczych. Wśród osób nadużywających alkoholu, najczęściej notuje się zachorowania na nowotwory układu pokarmowego.

Obecny w alkoholu etanol jest przetwarzany przez ludzki organizm w aldehydowy kwas octowy. Prowadzi on do uszkodzenia komórek i do częstszej przemiany zmian łagodnych w złośliwe. Nadużywający alkoholu najczęściej chorują na nowotwory gardła, wątroby, jelit, ust oraz krtani.

Cukier w gazowanych napojach.

Spożywanie dwóch szklanek słodkich napojów gazowanych w przeciągu tygodnia, zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki o połowę. Napoje gazowane zawierają w swoim składzie substancje chemiczne, które polepszają smak, ale jednocześnie sprzyjają nowotworom.

Żywność śmieciowa.

Ludzie, którzy w swoim codziennym żywieniu nie omijają fast food’ów, zwiększają ryzyko zachorowania nie tylko na raka, ale też narażają się na nadwagę, otyłość oraz cukrzycę. Spożywając dużą ilość tzw. śmieciowego jedzenia narażamy się również na wystąpienie problemów trawiennych.

Wędzone kiełbasy.

Rozwojowi raka sprzyja również substancja chemiczna, obecna w kiełbasach wędzonych. Mowa o azotynie sodu. Jest to dość popularny dodatek do żywności.

Stosuje się go jako środek konserwujący oraz barwiący. U osób, które często spożywają kiełbasy i wędliny, notuje się większą zachorowalność na nowotwory jelit.

Sól.

Spożywanie dużej ilości soli, powoduje gromadzenie się chloru w ludzkim organizmie. Doprowadza on do zachorowania na nowotwory żołądka, który częściej spotykany jest u mężczyzn, niż u kobiet.

Jeśli chcemy uniknąć tak poważnej i śmiertelnej choroby jakim jest rak, warto jak najwcześniej wdrożyć w swoje życie zasady zdrowego żywienia. Potrawy lekkostrawne, dużo owoców i warzyw w diecie oraz codzienna aktywność fizyczna, z pewnością pomogą uchronić się przed zachorowaniem na nowotwór.