Delikatna biała warstwa podkreśla jej urok – Lekka “Panna młoda” jest chętnie zjadana w moim domu.

Sałatka to potrawa bardzo popularna w domowym menu i chętnie przyrządzana. Szczególnie atrakcyjne wizualnie są sałatki warstwowe.

Podane w szklanych naczyniach urozmaicają biesiadny stół kolorami pobudzającymi apetyt. Nie może bez nich obyć się uroczyste przyjęcie. Znakomitym wyborem jest Sałatka Panny Młodej. Najprawdopodobniej zawdzięcza nazwę swej delikatności i wierzchniej białej warstwie.

Do przyrządzenia sałatki są potrzebne:

  • Ziemniaki 2 szt.
  • Cebula w dowolnej ilości wg. uznania
  • Wędzona pierś z kurczaka 300g lub gotowany filet
  • Jajka 4 szt.
  • Serki topione śmietankowe 2 szt.
  • Majonez

Kurczaka należy pokroić na małe kawałki. Ziemniaki ugotować i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Natomiast ugotowane jajka rozdzielić na dwie części i ścierać osobno żółtka i białka na tej stronie tarki, na której znajdują się małe otworki.

Cebulę najlepiej użyć marynowaną, bo dodaje ona delikatności, ale można też zastosować posiekaną surową. Pokrojone składniki będą warstwami sałatki. Przygotować naczynie najlepiej szklane tak, aby poszczególne części sałatki atrakcyjnie wyeksponować. Każdą warstwę trzeba posmarować majonezem.

Najpierw układać należy kurczaka, później cebulę, następnie ziemniaki, żółtka i stopiony ser. Górną warstwę tworzą białka jaj. Sałatka najsmaczniejsza jest dzień po zrobieniu, gdy wszystkie składniki uwolnią swoje walory. Można jeść ją samą albo z grzankami czy tostami lub po prostu z chlebem.

Zachowuje trwałość przez 5 dni. Jednak jest to informacja czysto teoretyczna, bo praktycznie sałatka znika natychmiast po podaniu.

Copy