Ta ryba jest szkodliwa dla organizmu – już jej nie kupię

Świadomość na temat wagi i znaczenia prawidłowego odżywiania stale wzrasta. Staramy się tak układać naszą dietę, by zawierała ona jak najwięcej zdrowej żywności, do której zaliczymy między innymi rybę.

Filet z ryby dostarcza naszemu organizmowi wielu ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy, białko, niezwykle ważny tłuszcz, który składa się z kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie dostępne w supermarketach gatunki ryb są dla nas zdrowe.

Wyjątkiem są tutaj ryby panga. Ze względu na swój niski koszt ryby te są powszechnie spotykane i dostępne w sklepach, jednak panga to ryba, której mięso jest bardzo słabej jakości. Może to wręcz powodować szkody w ludzkim organizmie.

Panga to ryba hodowana w rzece Mekong, zanieczyszczonej i pełnej bakterii. Poza tym, jest ona naszpikowana hormonami, różnego rodzaju chemikaliami i antybiotykami.

W mięsie tej ryby znajdziemy wiele metali ciężkich, izomerów czy też chloranów. Panga osiąga minimalną wielkość niezbędną do sprzedaży 4 razy szybciej niż jest to możliwe w naturalnych warunkach, gdyż jest karmiona różnymi śmieciami.

Ponadto, ryby te są szpikowane antybiotykami i hormonami. Mięso pangi nie zawiera cennych dla naszego organizmu witamin i mikroelementów, nie znajdziemy tam również kwasów omega-3. Jedyną jego zaletą i zarazem powodem, dla którego supermarkety tak chętnie je kupują, jest bardzo niska cena.

Aby zadbać o swoje zdrowie, najlepiej jest wykreślić pangę ze swojej diety. Warto też podzielić się z najbliższymi faktami dotyczącymi tej ryby.