Przepis na pączki jogurtowe, które nie potrzebują drożdży do wykonania.

Przepyszne pączki jogurtowe bez drożdży

Jeżeli masz ochotę skosztować delikatnych pączków, to spróbuj je przygotować według tego przepisu. Są nie tylko pyszne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie nadają się na słodką przekąskę w ciągu dnia.

Składniki:

  • 250 ml białego jogurtu
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju
  • odrobina soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (nie jest obowiązkowy).

Sposób przygotowania:

Wyjmij wszystkie składniki wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Do miski wrzuć jogurt, jajka, cukier i sól i dokładnie wymieszaj. Dodaj sodę oczyszczoną oraz olej i po raz kolejny dobrze wymieszaj. Pomału dodawaj przesianą mąkę do ciasta i mieszaj. Przygotowane ciasto powinno być elastyczne oraz giętkie.

Gdyby zaszła taka potrzeba, to możesz dodać do ciasta mąkę lub odrobinę jogurtu lub mleka.  Przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i odłóż na 25 minut. Po tym czasie podziel je na dwie części i każdą z nich rozwałkuj (na grubość 1 cm). Przy pomocy szklanki wytnij pierścienie, a następnie w każdym z nich wykonaj kolejny pierścień.

Dzięki temu uzyskasz klasyczny kształt pączka z dziurką.  Na patelnię wlej olej i smaż pączki z obu stron do momentu, gdy się zarumienią. Gotowe pączki wyjmij na papierowy ręcznik. Przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.