Oryginalne tureckie kotleciki zaskoczą niejednego łasucha. Po ich spróbowaniu są moim faworytem

Smak tych pysznych, tureckich klopsików zaskoczy niejednego łasucha! Intrygujące połączenie mięsa mielonego i warzyw w naprawdę ciekawym wydaniu – przygotuj je i zaskocz swoich bliskich.

Pamiętaj, że przygotowanie tego dania musisz zacząć dzień wcześniej – mięso przez noc będzie odpoczywać w lodówce!

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g mielonego mięsa jagnięcego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól i pieprz

Czas na przygotowanie!

W szklance wymieszaj sok z cytryny z sodą oczyszczoną.

W misce wymieszaj ze sobą mięso mielone wołowe oraz jagnięce, następnie dodaj mieszankę sody i cytryny, dokładnie połącz. Wyrabiaj mięso dłońmi przez co najmniej kilka minut, Az stanie się lepkie.

Przygotuj około 100 ml wody. Powoli dolewaj ją do farszu, aby nie przyklejał się do dłoni. Wyrabiaj przez kolejne kilka minut – im dłużej, tym lepiej!

Cały czas zagniatając, dodaj oliwę z oliwek. Następnie umieść mieszankę w folii lub woreczku foliowym i schowaj do lodówki na jeden dzień.

Następnego dnia zetrzyj drobno cebulę i odsącz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz warzywa ze sobą.

Wymieszaj dokładnie czosnek oraz cebulę ze schłodzonym mięsem mielonym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przygotowaną mieszankę zostaw jeszcze w lodówce na około 2 godziny. Po upłynięciu czasu chłodzenia, wyjmij mięso z lodówki. Zwilż dłonie chłodną wodą i formuj lekko podłużne klopsiki.

Na patelni rozgrzej dobrze olej. Smaż kotleciki z każdej strony na złoty kolor. Et Voila! Podaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami i delektuj się tym oryginalnym smakiem.