Jeśli czyszczenie nagromadzonego i spalonego tłuszczu z piekarnika sprawia Ci trudność — mam dla Ciebie magiczną sztuczkę.

Czyszczenie urządzeń domowych rzadko należy do ulubionych czynności miłośników gotowania. Niestety, częste pieczenie w piekarniku to zaproszenie dla wszelkiej maści zabrudzeń.

Tłuszcz gromadzący się w piekarniku potrafi spędzić sen z powiek przy czyszczeniu. Najczęściej zaczyna on zalegać między kratkami piekarnika a szybą; jego usunięcie to konieczność, jeżeli chcemy uniknąć dalszego przypalania się tłuszczu. Na szczęście, istnieje świetne, skuteczne rozwiązanie tego tłustego problemu – niewymagające użycia chemicznych środków i rozpuszczające tłuszcz bez większego wysiłku!

Co będzie potrzebne?

  • 2 szklanki octu
  • troszkę wody
  • miska żaroodporna

Jak to zrobić?

Pierwszym krokiem, zanim zaczniemy czyścić nasz piekarnik, jest oczywiście jego opróżnienie. Nie można przy tym zapomnieć o wyjęciu kratek!

Następnie, włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury ok. 180 stopni Celsjusza. Do przygotowanej wcześniej miski wlej wodę oraz 2 szklanki octu. Uzyskany roztwór doprowadź następnie do wrzenia.

Po 10 minutach, gdy piekarnik dobrze się rozgrzeje, możesz go wyłączyć. Mieszankę wody i octu w misce żaroodpornej włóż do piekarnika; pozostaw tam roztwór na około pół godziny. Tworząca się w wysokiej temperaturze para zmiękczy w tym czasie nagromadzone zanieczyszczenia.

Teraz przed tobą drugi etap odtłuszczania piekarnika! Nałóż ochronne rękawiczki i, przy użyciu nasączonej roztworem wody i octu gąbki, przetrzyj ścianki i drzwi piekarnika. Potem spłucz roztwór wilgotną ściereczką, oraz osusz ścierką z mikrofibry.

Po wykonaniu tych kroków, twój piekarnik powinien być dokładnie oczyszczony; z pewnością odwdzięczy ci się za to dobrą pracą!

Soda zamiast octu

Powyższa metoda nie jest oczywiście jedynym sposobem na poradzenie sobie z tłuszczem. Przy czyszczeniu piekarnika świetnie sprawdzi się również soda oczyszczona.

Dzięki swoim właściwościom soda oczyszczona bardzo dobrze rozpuszcza zanieczyszczenia. Pozwoli także skutecznie usunąć tłuszcz ze ścian i drzwiczek piekarnika. Potrzebujesz do tego jedynie wymieszać 4 łyżki sody z małą ilością wody; taką mieszanką nasącz następnie gąbkę, i wyczyść nią dokładnie powierzchnie piekarnika.

Nieco inną (też skuteczną!) metodą jest zmieszanie 6 łyżek sody oczyszczonej, 2 łyżek gorącej wody i 2 łyżeczek soku z cytryny. Gdy wymieszane składniki utworzą pastę, możesz je rozprowadzić gąbką na ściankach piekarnika. Pozostaw tak piekarnik na godzinę, a następnie spłucz dokładnie jego ścianki. Na końcu nie zapomnij o osuszeniu wnętrza piekarnika suchą ściereczką!

Dzięki tym zabiegom możesz usunąć tłuszcz i inne zabrudzenia ze swojego piekarnika bez użycia silnych środków chemicznych. A po wszystkim – miłego pieczenia!