Często się zastanawiamy, dlaczego nasze plony ogórkowe nie są tak obfite jakbyśmy tego chcieli. Dzisiaj zdradzimy kilka prostych, domowych sposobów, które zapewnią nam urodzaj.

Często się zastanawiamy, dlaczego nasze plony ogórkowe nie są tak obfite jakbyśmy tego chcieli. Dzisiaj zdradzimy kilka prostych, domowych sposobów, które zapewnią nam urodzaj.

Pierwszym jest mikstura zrobiona jedynie ze skóry cebuli i wody, przepis przedstawiamy poniżej.

Będziemy potrzebować:

  • 2 litry wody
  • 0,5 litra skórek cebuli

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odstawiamy mieszankę do ostudzenia. Następnie, gdy nasza mikstura jest już zimna dolewamy wody, aż otrzymamy 5 litrów płynu. Każdego dnia podlewamy ogórki. Jeśli włożymy miksturę do spryskiwacza i będziemy opryskiwać nią liście, pozbędziemy się wielu szkodników. Nie czekaj i przekonaj się sama jak cudownie działa domowy nawóz.

Drugim bardzo dobrym sposobem, który stosowały nasze babcie jest nawożenie ogórków czerstwym chlebem.

Bardzo pomocnym sposobem dla udanych plonów jest odpowiednie odżywianie ogórków, a najlepszą receptą jest fermentacja. Zalej wodą wiaderko napełnione w 2/3 bułką tartą. Następnie na wierzchu umieść namoczoną już skórkę chleba, w przeciwnym wypadku będą się unosić na powierzchni wody, gdy chleb zacznie fermentować.

W następnej kolejności umieść wiadro w ciepłym miejscu na okres jednego tygodnia. Po tym czasie miksturę rozcieńcz wodą w stosunki 1:3 i używaj do podlewania świeżo posadzonych roślin. Nawoź ogórki od początku kwitnienia do wzrostu owoców.

Kolejnym patentem na obfite plony jest nawożenie węglem z palonego drewna.

Będziemy potrzebować:

  • 10 litrów wody
  • 1 kubek na dżem z palonego drewna (1 litr)

Przygotowanie:

Do kubka z wodą wsypujemy węgiel i odstawiamy na jedną dobę. W dalszej kolejności dolewamy wody do tego samego kubka i podlewamy jedną filiżanką jeden krzak rośliny. Miksturę musimy dostarczyć do korzenia ogórka, dzięki czemu będziemy mieć duże i obfite owoce.