Bochenek Mięsa – niezwykła rolada mięsna domowej roboty. Hit w mojej kuchni – Rewelacyjny smak

Dziś na nasz stół trafi bochenek ale uwaga nie chleba a … mięsa!

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 300 g mielonego mięsa wołowego,
  • sól do przyprawienia (wedle uznania),
  • pieprz czarny do przyprawienia (wedle uznania),
  • 100 g pieczarek,
  • 2 łyżki twardego sera,
  • 100-150 g sera mozzarella,
  • 1 łyżka świeżej lub suszonej pietruszki.

Przygotowanie:

Posiekaj pieczarki, zetrzyj ser na tarce. W większej misce połącz oba rodzaje mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku. Następnie dodaj posiekane pieczarki i starty ser.

Na koniec dodaj jeszcze posiekaną świeżą pietruszkę lub wsyp suszoną. Całość dokładnie wymieszaj.

Następnie rozłóż równomiernie masę na pergaminie układając ją na kształt prostokąta. Ułóż cząstki mozzarelli na środku rolady.

Następnie delikatnie zwiń masę od dłuższego brzegu prostokąta, dzięki czemu stworzy Ci się ładny rulon. Schowaj farsz głębiej do środka tak, aby roztapiający się podczas pieczenia ser nie wypłynął poza roladę.

Owiń roladę kolejnymi warstwami pergaminu (2-3 dodatkowe warstwy powinny wystarczyć) i zawiąż końce.

Danie piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 45-50 minut. Następnie schłodź w lodówce minimum 2-3 godziny.