„Niewidzialne” ciasto – wyjątkowy deser, który zachwyci każdego. Goście będą do Ciebie wracać

Niewidzialne ciasto, to wyjątkowy deser, który zachwyci każdego. Duża ilość owoców, a przy tym pysznie waniliowy smak. Idealne ciasto dla niespodziewanych gości. Przygotujecie je w mniej niż godzinę. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • 400 g jabłek
  • 400 g gruszek
  • 100 ml mleka 2% lub 3,2%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 2 średnie jajka
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 2 szczypty soli

Przygotowanie:

Najpierw ubijamy jajka z 50 g cukru, 10 g cukru wanilinowego i małą szczyptą soli. Do tak przygotowanych składników dodajemy mleko, 30 g masła, 90 g mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

Formę 10×22 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Plasterki owoców zanurzamy w przygotowanym cieście. A następnie układamy je warstwami w formie do pieczenia.

Na koniec polewamy wszystko resztą ciasta. Niewidzialne ciasto pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku przez 30 minut. Z reszty składników jakie nam zostały przygotowujemy kruszonkę. Posypujemy nią górę naszego ciasta i wkładamy całość do piekarnika na kolejne 20 minut. Smacznego!