Ziemniaczane naleśniki – lepsze od tradycyjnych. Każda gospodyni musi znać ten przepis

Naleśniki poznałeś już w każdym wydaniu i formie i po raz kolejny szukasz urozmaicenia? Jeśli jeszcze nie miałeś okazji skosztować naleśników ziemniaczanych, to jest to przepis właśnie dla Ciebie!

Cienkie i wyjątkowo aromatyczne naleśniki posmakują Ci nawet bardziej niż zwykłe. Pasują do każdego nadzienia, jednak śmiało możesz jeść je również bez niego. Jeśli proste eksperymenty w kuchni nie są Ci straszne, to pokochasz ten przepis.

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków
  • 3 jaja
  • 250-300 g mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka cukru
  • 250-300 ml mleka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • zioła

Sposób przygotowania:

Obierz i umyj ziemniaki. Każdego z nich przekrój na cztery kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj do niej odrobinę soli i gotuj, aż do miękkości.

Miękkie i ostygnięte ziemniaki zmiel wraz z wodą, w której zostały ugotowane. Wykorzystaj do tego blender lub mikser. Powstała masa powinna być papkowata i jedynie lekko lejąca.

Przeciśnięty czosnek, jaja, mleko oraz mąkę dodaj do swojej papki i bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż olej i jedną łyżeczkę soli. Zamieszaj jeszcze raz i upewnij się, że wszystkie składniki są połączone. Pozostaw masę na 25-30 minut.

Rozgrzej patelnię wraz z odrobiną oleju i smaż na niej cienkie naleśniki. Możesz każdego posypać ulubionymi ziołami, koperkiem lub szczypiorkiem. Kruche naleśniki należy przewracać z dużą dozą uwagi, aby uniknąć rozerwania.

I gotowe! Naleśniki możesz wypełnić dowolnym farszem, ale ich doskonały smak czyni je również świetnym samodzielnym daniem. Smacznego!