Każdy się zajadał i prosił o dokładkę – W 15 min zrobisz te pyszne zapiekane naleśniki mięsne.
Bułeczki z mięsem mielonym? Tak! To świetny pomysł na podwieczorek. Poniżej przedstawiam przepis na puszyste i rozpływające się w ustach bułki.
Składniki:
- 350 gram mięsa mielonego
- 100 gram żółtego sera
- 5 jaj
- 1 cebulka dymka
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek mleka
- 1/2 łyżeczki soli (do farszu)
- szczypta soli
- odrobina pieprzu
Sposób przygotowania:
Najpierw zacznij od pokrojenia cebulki i przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. W misce wymieszaj mięso mielone z dymką i czosnkiem, dopraw mięso solą i pieprzem. Na małych oczkach tarki zetrzyj żółty ser, następnie wymieszaj go z mięsem mielonym. W osobnej misce przygotuj ciasto, dodaj jajka, mleko i dosyp sól.
Całość zmiksuj porządnie blenderem. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, smaż naleśniki, przygotowane ciasto powinno wystarczyć na 5 sztuk naleśników. jedna strona naleśnika powinna pozostać niesmażona, nałóż na jej powierzchnię mięso i zawiń.
Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż na nią wszystkie zwinięte w rolkę naleśniki. Pamiętaj o wysmarowaniu blachy tłuszczem. Włóż naleśniki do piekarnika i piecz przez pół godziny w 180 stopniach.