Każdy się zajadał i prosił o dokładkę – W 15 min zrobisz te pyszne zapiekane naleśniki mięsne.

Bułeczki z mięsem mielonym? Tak! To świetny pomysł na podwieczorek. Poniżej przedstawiam przepis na puszyste i rozpływające się w ustach bułki.

Składniki:

  • 350 gram mięsa mielonego
  • 100 gram żółtego sera
  • 5 jaj
  • 1 cebulka dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 łyżeczki soli (do farszu)
  • szczypta soli
  • odrobina pieprzu

Sposób przygotowania:

Najpierw zacznij od pokrojenia cebulki i przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. W misce wymieszaj mięso mielone z dymką i czosnkiem, dopraw mięso solą i pieprzem. Na małych oczkach tarki zetrzyj żółty ser, następnie wymieszaj go z mięsem mielonym. W osobnej misce przygotuj ciasto, dodaj jajka, mleko i dosyp sól.

Całość zmiksuj porządnie blenderem. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, smaż naleśniki, przygotowane ciasto powinno wystarczyć na 5 sztuk naleśników. jedna strona naleśnika powinna pozostać niesmażona, nałóż na jej powierzchnię mięso i zawiń.

Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż na nią wszystkie zwinięte w rolkę naleśniki. Pamiętaj o wysmarowaniu blachy tłuszczem. Włóż naleśniki do piekarnika i piecz przez pół godziny w 180 stopniach.

Po upieczeniu delektuj się smakiem bułeczek!

Copy