Jak przygotować naleśniki, aby każdy się zachwycał smakiem. Moja babcia zawsze je tak robiła

Tradycyjne naleśniki z mięsem – przygotujesz raz, a już nigdy nie będziesz chciał korzystać z innych przepisów

Naleśniki z mięsem są obecne w wielu domach od pokoleń! Sprawdzają się idealnie jako danie obiadowe. Warto odtworzyć taki kultowy przepis, aby przywołać smak dzieciństwa. Cała rodzina na pewno będzie domagać się więcej.

Czego potrzebujesz?

  • 750 ml mleka;
  • 200 g wieprzowiny;
  • 260 g mąki pszennej;
  • 7 jajek;
  • 500 g filetu z kurczaka;
  • jedna cebula;
  • dwie łyżki cukru;
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego;
  • mielony czarny pieprz i sól do smaku.

Jak przygotować?

Na początku wbijamy cztery jajka do głębokiej miski i ubijamy je z cukrem i solą. Następnie dolewamy do nich 600 ml mleka, dodajemy mąkę, olej i wszystko dokładnie mieszamy.

To ważne, aby cała masa była gładka i bez żadnych grudek. Z takiego ciasta smażymy następnie cienkie naleśniki.

W tym czasie mięso i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy do całości 100 ml mleka, przyprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy. Każdy naleśnik przekrawamy na pół i rozkładamy tam nadzienie (najlepiej cienką warstwą) i składamy całość w trójkąt.

Później ubijamy trzy jajka widelcem, dolewamy 50 ml mleka i dodajemy soli. Przygotowane wcześniej naleśniki z nadzieniem zanurzamy w cieście, a następnie wkładamy na patelnię, na której uprzednio rozgrzaliśmy olej słonecznikowy i smażymy przez chwilę na małym ogniu. Wystarczą około 4 minuty z każdej strony – najważniejsze jest to, by całe nadzienie było dobrze wysmażone.

Naleśniki wyjmujemy i kładziemy na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Życzymy smacznego!