Naleśniki marokańskie – O wiele lepsze niż tradycyjne – smażone tylko z jednej strony. Super przepis

 Marokańskie naleśniki to ciekawy pomysł na odświeżenie nieco już oklepanej potrawy. W tej wersji naleśniki są nie tylko aromatyczne i bardzo smaczne, ale też interesująco się prezentują.

Marokańskie naleśniki z drożdżami w swym ojczystym kraju są bardzo popularne, szczególnie jako tak zwane street food, podaje się je z miodem i płynnym masłem. Ich cechy charakterystyczna? Blady kolor, puszystość i niezwykła delikatność ciasta

Składniki na ciasto:

  • kasza manna – 1 szklanka
  • mąka – 1 szklanka
  • woda w temperaturze pokojowej lub cieplejsza – 400 – 450 ml
  • jajko – 1 sztuka
  • olej roślinny – jedna łyżeczka
  • cukier – jedna łyżeczka
  • drożdże – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta
  • soda – pół łyżeczki

Składniki na sos:

  • masło – 70 g
  • miód – 6 łyżek

Sposób przygotowania:

Przygotować pojemną miskę, umieścić w niej suche składniki, dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Do suchych składników i jajka wlać wodę, a następnie olej i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy.

Przygotowana w ten sposób masę ubijać za pomocą miksera lub trzepaczką ręczną do momentu, aż ciasto stanie się lejące i wodniste.

Gotowe ciasto odkładamy na około 40 minut, uprzednio je przykrywając. W czasie, gdy ciasto odpoczywa, zajmujemy się przygotowaniem sosu, czyli roztapiamy miód z masłem

Jeśli nasze ciasto jest już wyrośnięte, przystępujemy do smażenia naleśników na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Naleśnik jest gotowy w momencie, gdy jego wierzch przestanie być lepki.

Naleśniki możemy polać miodem, lub jogurtem z owocami. Smacznego!