Danie, jakim jest mięso w filiżance, zaskakuje z pewnością swoją nazwą, ale także i smakiem. Przepis.

Mięso w filiżance to nie tylko niezwykle oryginalne danie, ale również niepowtarzalny smak, który zachwyci wszystkich gości.

Te apetyczne i zachęcające kulki z mięsa z nadzieniem już niedługo stanął si ulubionym daniem całej twojej rodziny i nie tylko.

Składniki:

  • kilogram wieprzowiny
  • 200g twardego sera
  • 400g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4-5 sztuk ziemniaków
  • 50g masła
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Wieprzowinę kroimy na 8-10 centymetrowych kawałków. Każdy z nich rozbijamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, a następnie trzemy na tarce. Pieczarki i cebule dokładnie siekamy, a następnie podsmażamy na oleju słonecznikowym.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Kubki do herbaty wypełniamy mięsem. Do filiżanek wypełnionych wieprzowiną wkładamy podsmażone warzywa i starty na tarce ser, a następnie dociskamy, dodajemy kawałek masła oraz ziemniaki, ponownie dociskając do środka wszystkie składniki. Na koniec podnosimy brzegi mięsa i dokładnie przykrywamy nimi nadzienie.

Blachę do pieczenia wykładamy folią. Ostrożnie odwracamy nad nią nasze kubki, tak aby mięso znalazło się na folii. Po odwrócenie wszystkie kawałki smarujemy majonezem, a blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut, aż do zarumienienia wieprzowiny.

Masz swój ulubiony przepis, który nigdy cię nie zawiódł? Podziel się nim ze znajomymi i udostępnij recepturę na Facebooku. Smacznego!

Copy