Klopsiki z mięsem mielonym szybko znikają – Przepis na klopsiki z mięsem mielonym i twarogiem.

Warto spróbować pieczonych klopsików z twarogiem lub mięsem mielonym. W ten sposób można upiec klopsiki w piekarniku zamiast smażyć je na patelni.

Oto instrukcja przygotowania klopsików.

  • 200 g twarogu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Około 50 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • Około 50 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz czarny mielony

Sos:

  • 30g masła
  • 250ml wrzącej wody
  • 30 g mąki pszennej
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj twaróg mikserem. Dodaj całe jajka, mięso mielone, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko razem. Połącz wszystko. W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą z wodą. Wymieszaj ją z mięsem.

Nasmarować olejem blachę do pieczenia. Z masy wyciąć kotlety i ułożyć je na blasze do pieczenia. Całość należy piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie możesz wyjąć jeden klops i pokroić go na kawałki.

Jeśli nie jest surowy, to znaczy, że jest gotowy. Podczas gdy klopsiki się gotują, przygotuj sos. W rondelku rozpuść masło. Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę i stale mieszaj. Kontynuuj mieszanie i gotuj przez 2 minuty na małym ogniu.

Zagotuj wodę, aby mąka się zrumieniła. Za pomocą trzepaczki połącz śmietanę, sól i pieprz z kwaśną śmietaną. Klopsiki podawaj z ziemniakami, sosem i warzywami. Klopsiki można też podawać z makaronem, ryżem lub kaszą.

Smacznego!