Przepis na miękkie i bardzo soczyste mięso. Nie jadłaś jeszcze tak dobrego – ten przepis jest z nami od 25 lat

Szukacie przepisu na soczyste mięso? Koniecznie wypróbujcie ten.

Kawałki mięsa są idealnie soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Tak przygotowane mięso to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny lub wyborny lunch do pracy. Przepis jest naprawdę prosty. Jeśli raz go spróbujecie, to zostanie z wami na stałe. Koniecznie spróbujcie.

Tak przygotowane soczyste mięso możecie podać z ziemniaczanym puree, frytkami, pieczonymi ziemniaczkami, a nawet ulubioną kaszą lub ryżem. Do tego zestaw surówek i mamy idealny obiad.

Składniki:

  • 6 kawałków mięsa (wołowina, wieprzowina lub indyk)
  • 100 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • przyprawy do smaku
  • 2 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 700 ml wody
  • olej

Przygotowanie:

Wybrane mięso kroimy na 6 równych plastrów. Pokrojone mięso obtaczamy z oby stron w mące pszennej. Nadmiar strzepujemy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy plastry mięsa z obu stron po kilka minut. Obsmażone plastry układamy na talerzu.

Na patelnię na której smażyło się mięso dodajemy obrany i pokrojony czosnek. Czosnek smażymy przez 1-2 minuty. Należy uważać, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy mąkę i jeszcze chwilę wszystko smażymy (około 1 minutę).

Dolewamy 700 ml wody i dodajemy ulubione przyprawy. Wszystko mieszamy. Kawałki mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy je mieszanką z patelni i wszystko wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Mięso pieczmy około 30 minut. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.

Smacznego