Przygotuj je teraz, by wcinać je w zimie – Pyszne marynowane grzybki z cukinii.

Wielkimi krokami zbliżają się już chłodniejsze dni. Nadchodzi więc czas, by pomyśleć o zaopatrzeniu spiżarni w domowe przetwory z cukinii . Przepis, którym zamierzamy się z Tobą podzielić, nie wymaga od Ciebie większego wysiłku, ale pozwoli Ci cieszyć się letnimi warzywami nawet w środku zimy.

Tak jak sugeruje nazwa owej potrawy, cukinia sporządzona według naszych wskazówek przypomina w smaku marynowane grzyby. Jest bardzo aromatyczna, trochę słodka i odrobinę pikantna. Zachowuje również właściwą sobie chrupkość. Ilość produktów podana poniżej umożliwia przygotowanie dwóch jednolitrowych słoików.

Składniki

  • 1,5 kg cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 120 ml octu
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 1 sztuka papryki chilli
  • 20 g natki pietruszki

Wykonanie

Do dużej miski włóż cukinię, umytą i pokrojoną w drobną kostkę, oraz czosnek (starty lub przeciśnięty przez praskę). Tak przygotowane warzywa przypraw następnie 1 łyżką soli, 3 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką czarnego pieprzu oraz zalej 120 ml oleju słonecznikowego.

Posiekaną natkę pietruszki wraz z papryką chilli, pociętą na pierścienie, dorzuć do cukinii i pozostałych składników. Wlej do miski 120 ml octu i wymieszaj wszystkie produkty. Całość odstaw na 3 godziny. W tym czasie możesz wysterylizować słoiki.

Dno rondla zakryj ręcznikiem kuchennym. Następnie zalej garnek ciepłą wodą. Wstaw do niego słoiki wypełnione warzywami oraz puszczonym przez nie sokiem. Słoje zakryj pokrywami. Wodę doprowadź do wrzenia.

Gotuj wszystko od 7 do 8 minut. Pomału wyjmij z rondla słoiki i, po dokręceniu pokryw, odwróć je do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.  Bon Appétit!

Copy