Dzięki tej marynacie upieczesz naprawdę doskonałe udka z kurczaka – Mięso pozostaje soczyste i całkowicie rozpływa się w ustach

Przenieś pieczone udka z kurczaka na wyższy poziom i przygotuj je zgodnie z tą procedurą.

Jak mówią w prostocie tkwi piękno, więc nie spodziewaj się w tym przepisie żadnych egzotycznych składników. Może ci się to wydawać dziwne, ale sekret tkwi w soli i cukrze.

Wypróbuj ten przepis i upewnij się, że najprostsze składniki są ostatecznie najlepsze. Tej marynaty do udek używał też mój znajomy kucharz.

Składniki:

  • 7 ud z kurczaka
  • około 2 litry wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soli

Przygotowanie:

Do garnka wlej 2 litry wody. Doprowadź do wrzenia.

Następnie dodaj 4 łyżki cukru, 4 łyżki soli, wymieszaj i po kilku minutach wyłącz. Ostudź i włóż do tego naparu udka z kurczaka. Wszystkie uda powinny być całkowicie zanurzone.

Przykryj garnek z udkami. Włóż do lodówki na 12 godzin, dlatego najlepiej przygotować je wieczorem i odstawić na noc. Po tym czasie wyjmij mięso z garnka i osusz. Dopraw ulubionymi przyprawami.

Nie dodawaj więcej soli i upewnij się, że nie zawiera mieszanki przypraw. Tak przygotowane udka można smażyć, piec, grillować, a nawet wędzić.

Świetnie smakują zwłaszcza po doprawieniu tymiankiem, oregano, majerankiem czy słodką papryką.  Odpowiednie są również: marchewka, cebula, czosnek i pietruszka.

Podawaj z popularnym dodatkiem – pieczonymi ziemniakami, frytkami lub batatami, a także świetnie smakują z ryżem i dodatkami warzywnymi. Dobrze będzie do nich pasować np. sałatka z ogórków, można też uzupełnić to danie grillowanymi warzywami.

Smacznego!

Copy