Jeszcze nie jadłaś tak pysznej przystawki: Tania pasta marchewkowa – Przepis.

Ten pasta nadaje się jako prosta, smaczna i tania przystawka. Zawsze robimy ją na Wielkanoc, ponieważ jest bardzo smaczna, pyszna i łatwa do jedzenia.

Jako bonus możesz również spróbować lekkiej wersji z białego jogurtu. Wypróbuj zdrowy i szybki przepis na pyszną pastę marchewkową.

Składniki:

  • bagietka
  • 1 marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • koperek
  • pietruszka
  • 1 jajko
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Na początku bagietkę kroimy na kółka. Upiec na suchej patelni z obu stron. Drobno zetrzyj marchewki i dodaj do miski.

Następnie dodaj zmiażdżony czosnek. Dodajemy również posiekany koperek i pietruszkę. Jajka ugotować we wrzącej wodzie.

Ugotowane jajka obrać, drobno zetrzeć. Włóż do miski. Następnie dodaj sól, czarny pieprz, śmietanę i wszystko wymieszaj łyżką.

Na pokrojonej bagietce równomiernie rozłożyć pastę. I możemy podwać.
Drugi przepis: Pasta marchewkowa z białym jogurtem

Składniki:

  • 100 g drobno startej marchewki
  • 125 g twarogu
  • 50 g startej mozzarelli
  • 1 łyżka białego jogurtu
  • kilka kropli oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • czarny pieprz mielony
  • sól

Przygotowanie:

Wymieszaj marchewki z twarogiem. Mieszamy również z tartą mozzarellą. Dodaj jogurt i dopraw oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Na koniec przyprawy i sól. Podawać posypane szczypiorkiem. Smacznego!

Copy