Upiecz wyśmienite ciasto mandarynkowe, które z pewnością pokochają wszyscy.

Smaczne i aromatyczne ciasto mandarynkowe to deser, który jest nie tylko prosty do wykonania, ale również przepyszny w smaku.

Idealnie nadaje się do podania gościom czy na imprezach rodzinnych. Ciasto mandarynkowe z pewnością sprawi, że nasi goście będą w siódmym niebie.

Ciasto mandarynkowe — owocowa słodycz rozpływająca się w ustach

Składniki:

  • 2-3 żółtka
  • 25 gramów roztopionego masła do ciasta oraz 25 gramów na polewę
  • 125 mililitrów mleka
  • 100 gramów cukru
  • pól saszetki cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 mandarynki
  • 180 gramów mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru do dekoracji
  • 2-3 łyżki cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotowywanie przepysznego ciasta mandarynkowego rozpoczynamy od ubicia żółtek z cukrem, następnie łączymy je z roztopionym masłem i mlekiem. Do tak powstałej mieszanki dodajemy cukier waniliowy oraz sól.

W kolejnym kroku do miski z masą przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki. Mieszanina powinna mieć jednolitą konsystencję i być dosyć gęsta.

Przelewamy ciasto do foremki o wybranym kształcie i wygładzamy jego powierzchnię. Teraz możemy zabrać się za dekoracje.

Na wierzchu układamy mandarynki w estetyczny wzór i polewamy je roztopionym masłem. Na koniec całość posypujemy cukrem.

Formę wkładamy do nagrzanego 180 stopni piekarnika na około 30 minut. W czasie pieczenia sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu dekorujemy je cukrem pudrem.