Leniwa sałatka do obiadu na zimę. Prosta i szybka w przygotowaniu. Lepiej zrób trochę więcej słoików bo znika bardzo szybko

Sałatka leniwa na zimę to pyszny i ciekawy sposób na urozmaicenie krótkich, zimowych dni. Z pewnością będzie wspaniale smakować Twoim bliskim zarówno jako przekąska, jak i dodatek do wielu dań.

Sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 800 gramów marchwi,
  • 500 gramów cebuli,
  • 1 kg pomidorów,
  • 1 kg papryki,
  • 1,2 kg kapusty.

Dodatkowo na 1 słoik (0,5l):

  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżki octu,
  • 4 łyżki gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

Na spód słoików włożyć ziarna pieprzu. Marchew obrać i zetrzeć na tarce do marchwi koreańskiej. Włożyć do słoików i lekko ugnieść. Obrać cebulę. Pokroić w pół pierścienie i ułożyć jako kolejną warstwę w słoikach.

Paprykę pozbawić ziaren nasiennych i pokroić w paski. Włożyć do słoika i ponownie lekko ugnieść. Kapustę poszatkować i włożyć do słoika na pozostałe warzywa. Pomidory pokroić i ułożyć na wierzchu sałatki w słoikach.

Ciasno ugnieść wszystkie warstwy i składniki. Wlać olej do słoików. Przygotować marynatę. W misce wymieszać ocet, wodę i cukier. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wlać do słoików.

Słoiki zakręcić i wstawić do dużego garnka. Zalać wodą i gotować przez ok. 20 minut. Słoiki wyjąc, owinąć kocem i poczekać, aż do całkowitego wystygnięcia.