Łazanki z kapustą. Chwilka roboty i gotowe. Lepszego przepisu nie znajdziesz.

Łazanki to bardzo proste danie, nie wymagające dużej ilości składników ani czasu. Kiełbasę możemy zastąpić boczkiem lub innym mięsem. Żeby urozmaicić łazanki, możemy dodać do nich grzyby, choćby zwykłe pieczarki. Będą świetnie smakować z gotowaną kapustą, wzbogacając całe danie.

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu łazanki (quadretti)
  • 1 cebula
  • 150 g kiełbasy
  • 500 g kapusty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Zaczynamy od ugotowania makaronu. Zagotowujemy osoloną wodę a gdy zacznie wrzeć, wrzucamy makaron. Raz na jakiś czas mieszamy.

2. W czasie gdy makaron będzie się gotował, drobno szatkujemy kapustę. Gotujemy ją niewielkiej ilości wody do momentu aż odparuje. Kapusta powinna być miękka.

3. Na patelni podsmażamy kiełbasę z cebulką. Możemy to zrobić na maśle. Zaczynamy od cebulki, a gdy zacznie nieco się szklić, dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy.

4. Do kapusty wrzucamy kiełbasę z cebulką i chwilkę smażymy raz po raz mieszając. Smażymy na niewielkim ogniu i pilnujemy, żeby kapusta się nie przypaliła.

5. Makaron dokładnie odcedzamy. Jeżeli nie był w wysokim garnku, przekładamy go do takowego.

6. Do makaronu dodajemy kapustę z dodatkami i mieszamy aż składniki i smaki dobrze się połączą.