Przepis na przepyszne Tulambu, czyli Turecki deser w syropie cukrowym, który zachwyci swoim smakiem każdego smakosza.

Ciasteczka z dalekiego kraju w Twojej kuchni? Oczywiście! Tulambu, czyli turecki deser w syropie cukrowym. Ciasteczka są pyszne, smaczne i zrobi je każdy, nawet amator na kuchennym polu.

Zachwyci podniebienie każdego domownika i gościa. Smakują wyśmienicie do kawy, ale też jako przekąska do pracy czy szkoły. Kilka składników, których potrzebujesz do stworzenia tych ciasteczek znajdziesz na pewno w swojej kuchni.

Składniki:

  • 450 ml wody
  • 250 g maki
  • 4 jajka
  • 80 g masła
  • ok 300ml oleju (najlepiej sprawdzi się słonecznikowy) do smażenia

Do syropu potrzebujesz:

  • 200 g cukru
  • 200 ml soku z cytryny

Przygotowanie:

Do średniego garnka wlej wodę i dodaj masło i zagotuj. Nie zdejmując z ognia do masy wsyp przesianą wcześniej mąkę  i dobrze wymieszaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Zdejmij z ognia i powoli dodawaj jajka, ciągle mieszając.

Tak powstałe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i standardowo obetnij końcówkę. Pora na kolejny krok.

Rozgrzej w garnku olej. Ostrożnie wyciskaj masę bezpośrednio na olej porcjami około 5-7 cm każdy. Pamiętaj, aby przyszłe ciastka się ze sobą nie stykały. Są gotowe do wyciągnięcia, gdy zarumienią się z każdej strony. Nadmiar oleju odsącz na papierowym ręczniku.

Syrop powstanie z gotującego się soku z cytryny i cukru. Na małym ogniu gotuj masę około 15 minut, ciągle mieszając żeby syrop się nie przypalił. Zdejmij z ognia i natychmiast włóż ciasteczka do syropu. Odczekaj około 10 minut aż ciasteczka przejdą syropem. Po ostudzeniu nasze ciasteczka Tulambu są gotowe do zjedzenia.

Dla urozmaicenia smaku możesz posypać je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu i pokruszonych orzeszków ziemnych. Czekoladą również podkreśli i wzmocni smak naszych ciasteczek. Wybór dodatków zależy od naszych preferencji smakowych. W oryginalnej formie smakują również wyśmienicie. Zatem smacznego!