Domowa wędlinka, lepsza niż sklepowa – Rolka z kurczaka w butelce. Koniecznie zapisz przepis

Kusiło Cię nieraz aby stworzyć własny dodatek do kanapek ale przestraszyły Cię skomplikowane przepisy?

Razem z nami wykonasz swój pierwszy domowy salceson, którym będą zajadać się również dzieci, ponieważ jego podstawowym składnikiem jest drób. Nie bój się spróbować, Twoja rodzina będzie Ci wdzięczna!

Składniki:

  • około 1,5 kg ulubionego mięsa z kurczaka (najlepszy będzie miks pół na pół filetu z podudziem)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 30 g żelatyny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy
  • dodatkowo: plastikowa butelka po wodzie o pojemności 1,5 litra

Przygotowanie:

Rozgrzej żeliwną patelnię lub – jeśli taką nie dysponujesz – patelnię z grubszym dnem. Do tego przepisu nie dodajemy tłuszczu, pokrojone w średniej wielkości kostkę mięso kurczaka wrzucamy bezpośrednio na gorącą patelnie.

Posyp solą, pieprzem, możesz dodać również inne ulubione przyprawy (salceson świetnie smakuje z dodatkiem słodkiej papryki) i duś pod przykryciem około 40 minut. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.

Mięso przełóż do miski (sprawdź, czy nie zostały w nim drobne kości lub chrząstki) a bulion połącz z rozpuszczoną żelatyną. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni. Przełóż wszystko do miski z mięsem, tj. bulion z żelatyną, orzechy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i – jeśli masa tego wymaga – dopraw ponownie solą i pieprzem. W butelce plastikowej odetnij szyjkę i przełóż do niej całą masę.

Butelkę wstaw do lodówki na kilka godzin a gdy stężeje, rozetnij ostrożnie plastik wzdłuż i wyciągnij drobiowy salceson. Tak przygotowaną wędlinę możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni i cieszyć się nią przy każdym śniadaniu.

Copy