Soczysty kurczak ze słoika: O wiele smaczniejszy niż w rękawie.

Przepisów na kurczaka jest mnóstwo : smażone, pieczone, duszone, gotowane na parze! Dziś chce Was zaskoczyć czymś nowym i oryginalnym!

Moją propozycją jest soczysty kurczak w piekarniku, upieczony w niezwykły sposób – w słoiku! Powiem Ci, jak przygotować kurczaka w słoiku bez wody i oleju, w swoim własnym soku. Okazuje się tak delikatny i soczysty, że nie można się mu oprzeć

przepis na garnek z kurczaka

SKŁADNIKI

  • 1 kg kurczaka
  • 10 średnich ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • ziele angielskie do smaku

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka pokrój na porcje, posól i popieprz do smaku. Obierz cebulę, marchew i ziemniaki. Wraz z pomidorami pokrój wszystkie warzywa na średnie plastry. Ziemniaki posól w osobnej misce. Umieść wszystkie składniki w czystym i suchym trzylitrowym słoiku warstwami, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Nie napełniaj słoika zbyt mocno, w przeciwnym razie może pęknąć! Zamknij szyjkę słoika folią.

Włóż słoik do zimnego piekarnika, a następnie włącz go. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Kurczak z warzywami w słoiku jest gotowy! Mięso z kurczaka jest wielokrotnie smaczniejsze i bardziej soczyste niż  tradycyjnie pieczonego.

Kurczak można łączyć z dowolnymi warzywami znajdującymi się w lodówce, możesz też dodać pieczarek, lub  np rodzynki, suszone śliwki czy pomarańcze.

Copy