Atrakcyjnie danie znika jako pierwsze, gdy podaje je gościom – Kurczak„Niespodzianka”.

Mięso z piersi kurczaka dzięki swojej delikatności i łatwości w przygotowaniu doczekało się już niezliczonej ilości dań z jego udziałem. Gdy jednak znudzi cię smak tradycyjnego kotleta koniecznie daj się zaskoczyć na nowo!

Filet “Niespodzianka” to soczyste, aromatyczne połączenie smakowe, które dodatkowo wygląda niesamowicie atrakcyjnie na talerzu i znika jako pierwsze, gdy podaje je gościom.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g twardego sera
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek ziół do smaku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Filety z piersi kurczaka pokrój w nieduże plasterki. Umieść mięso w większej misce, zalej mlekiem i włóż na godzinę do lodówki, aby skruszało i nabrało delikatnego smaku.

Podczas chłodzenia kurczaka przygotuj potrzebne foremki z folii aluminiowej. Składając i łącząc ze sobą kilka warstw folii aluminiowej uformuj naczynia na kształt kubków. Dokładnie nasmaruj je olejem i ułóż ostrożnie na blaszce do pieczenia.

Ziemniaki pokrój na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Do foremek włóż kolejno plasterki ziemniaków, piórka z cebuli, a na wierzch odsączone z mleka kawałki filetów z kurczaka, uprzednio natarte solą i pieprzem.

Przygotuj sos. Mikserem dokładnie ubij jajka ze śmietaną i zalej nim foremki. Na wierzchu na filecie ułóż pokrojonego w plasterki pomidorka tak, by przykrył mięso. Czosnek dokładnie posiekaj i posyp nim pomidory, a na wierzch zetrzyj na tarce ser.

Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Przed  podaniem posyp danie siekanymi ziołami dla lepszego aromatu. Podawaj na ciepło.

Copy