Królewski sernik z kakao – uwielbiają go wszyscy. Mój numer 1 wśród serników – warto zapisać przepis. Zawsze się udaje.

Dziś proponuje Ci przygotowanie królewskiego sernika z kakao. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste, pachnące i pyszne.

Nadzienie sernikowe jest trochę jak suflet lub budyń, a jego smak jest dużo lepszy niż tradycyjnego sernika. Jestem pewna, że te ciasto zachwyci smakiem nawet tych, którzy nie lubią twarogu!

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2-3 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA MASĘ TWAROGOWĄ

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki skrobi lub kaszy manny
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE

1. Najpierw zrób ciasto. Ubij jajka z cukrem na piankę, dodaj śmietanę, sodę  i masło, wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Ostrożnie dodaj przesianą mąkę i kakao, ponownie wymieszaj.

3. W oddzielnym głębokim naczyniu wymieszaj wszystkie składniki nadzienie twarogowego. Powinieneś mieć gęstą kremową masę, jeśli jest zbyt sucha dodaj 1-2 łyżki śmietany.

4. Posmaruj masłem formę do pieczenia, wlej do niej ciasto czekoladowe. Z góry na środku ostrożnie wlewaj farsz z twarogu. Nie mieszaj, samo nadzienie rozleje się równomiernie.

5. Sernik piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowość ciasto sprawdzaj wykałaczką.

6. Nie otwieraj drzwiczek przez pierwsze 20 minut. Wyjmij ciasto z formy dopiero po całkowitym ochłodzeniu. Smacznego!