Teściowa zdradziła przepis na kotleciki ziemniaczane – smaczne i szybkie w przygotowaniu. Rewelacyjny smak.

Kotlety ziemniaczane to opcja nie tylko dla wegetarian, ale także dla osób, które lubią szybkie dania na ciepło, tym bardziej, jeśli często zalegają im w lodówce ziemniaki z wczorajszego obiadu.

Przepis (prezent od teściowej) sprawdza się i jako pomysł na obiad od ręki, i jako przekąska na kolację.

Składniki:

  • ziemniaki: 6-7 niewielkich ziemniaków
  • cebula: 1 sztuka
  • jajko: 1 sztuka
  • ser w kostce, starty: 70 gram
  • bułka tarta: do panierki
  • sól (w zależności od gustu)

Dodatkowo: olej i masło do smażenia.

Przygotowanie:

Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj je w wodzie ze szczyptą soli. Odcedź i poczekaj, aż wystygną. Ostygnięte ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa i przełóż do miski.

Uwaga: jeśli używasz gotowych ziemniaków z resztek obiadu, wystarczy że rozgnieciesz ziemniaki ubijaczką na masę.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, wrzuć do ziemniaków. Do miski z ziemniakami i cebulą wbij jajko i wsyp starty ser. Wymieszaj wszystkie składniki.

Z gotowego ciasta ręcznie wyrabiaj kotleciki.

Mają mieścić się w dłoni; najpierw uformuj z ciasta kulki, a następnie delikatnie je spłaszcz. Kotleciki obtocz dokładnie w bułce tartej. Na każdym kotleciku wykałaczką narysuj kratkę.

Rozgrzej masło i olej na patelni. Kotleciki nakładaj na rozgrzaną mocno patelnię i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru

Kotleciki po ostygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego.