500g mielonego, 2 jajka, 200g twarogu… Poznaj przepis na pyszne kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Smakują obłędnie.

Czasem bywa tak, że zostają Ci w lodówce dwa różne składniki i nie bardzo wiesz jak je wykorzystać.

Tak dzieje się w przypadku połączenia mięsa mielonego i twarogu. Brzmi dziwnie? Ale jakże smacznie! Ta kompozycja smaków na pewno Cię zaskoczy.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego;
  • 2 jajka;
  • 200 g twarogu;
  • 50 g bułki tartej;
  • 50 ml wody;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka soli;
  • pieprz mielony.

Sos:

  • 150 g kwaśnej śmietany;
  • 250 ml wrzącej wody;
  • 30 g mąki pszennej;
  • 30 g masła;
  • sól;
  • pieprz mielony.

Przygotowanie:

Twaróg zblenduj na gładką masę. Dodaj mięso, przyprawy, pokrojoną cienko cebulę i czosnek i zblenduj ponownie.

Do osobnego talerza wsyp bułkę tartą i wlej 50 ml wody.  Do przygotowania blachy, na której będziesz piec kotleciki potrzebujesz oliwy lub oleju. Nasmaruj dokładnie blachę tym tłuszczem. Zabierz się za formowanie kotlecików – wybierz dogodną dla siebie formę.

Jak uformujesz takie kotleciki uzyskasz – możesz wykazać się inwencją twórczą. Każdego kotleta umocz w panierce zrobionej z bułki tartej i wody. Tak przygotowane, uformowane kotleciki układaj na blaszce. Ułóż je tak aby nie stykały się ze sobą.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 30 minut – czas zależy od wielkości uformowanych kotletów. Gdy mięso się zapieka, możesz zabrać się za przygotowanie sosu. Masło roztop w garnku i wsyp do niego mąkę. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i zalej to wrzącą wodą. Na  końcu dodaj śmietanę  przyprawy.

Gotuj na wolnym ogniu kilka minut – cały czas mieszając.