Zdradzam mój popisowy przepis: Tak przygotowana karkówka wychodzi zawsze najpyszniej.

Karkówka, która posmakuje każdemu. Zdradzam mój popisowy przepis. Danie robi się w jednym naczyniu, dzięki temu unikniesz sterty naczyń do zmywania.

Tym niezwykłym daniem z pewnością zachwycisz zarówno swoich znajomych jak i członków rodziny. Nie dość, że danie jest wyjątkowo pyszne, to jest też proste w wykonaniu! W takiej odsłonie karkówki jeszcze nie próbowaliście.

Przywołuje ona wspaniałe wspomnienia ciepłych letnich dni spędzanych na powietrzu przy grillu. Przedstawiamy przepis na karkówkę po cygańsku.

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w plastry
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g bekonu
  • pęczek pietruszki
  • 60 ml jasnego piwa
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka miodu
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • przyprawa do gyrosa
  • inne ulubione przyprawy
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Na wstępie przygotuj marynatę z oleju, miodu, piwa i przyprawy do gyrosa. Na głęboką blachę do pieczenia ułóż ziemniaki i posmaruj je cienką warstwą marynaty. Mięso pokrój w równej grubości plastry. Następnie pozostałą część marynaty zużyj do karkówki.

Cebulę pokrój w krążki, zaś boczek w drobną kostkę. Obydwa składniki ułóż na ziemniakach.

Na wierzch połóż karkówkę.

Powtarzaj proces, układając wszystkie składniki warstwowo aż zużyjesz je wszystkie.

Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 60 minut.

W międzyczasie przygotuj sos do tego dania ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu, soli i ulubionych przypraw.

Kilka minut przed upływem czasu pieczenia otwórz piekarnik, zdejmij folię i polej danie równomiernie sosem. Piecz bez przykrycia aż sos lekko zbrązowieje. Podawaj z ziemniakami. Życzymy smacznego!

Copy