Tani owoc, który obniża poziom cholesterolu. Jedz go systematycznie, a zauważysz efekty

Jeszcze kilka dekad temu ludzie nie zwracali uwagi na to, że wysoki poziom cholesterolu we krwi może tak negatywnie wpływać na ich zdrowie.

Prace naukowców udowodniły jednak, że warto się tym zainteresować. Przecież tak zwany zły cholesterol jest przyczyną miażdżycy naczyń krwionośnych. Ta przewlekła choroba może powodować zarówno udary mózgu, jak i zawały serca, które w najgorszym przypadku odbierają życie kobietom i mężczyznom.

Dlatego naprawdę warto regularnie sprawdzać poziom cholesterolu. Należy go bezzwłocznie zbijać, jeżeli przekroczy normę. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, iż w bardzo łatwy sposób można zapobiec temu problemowi. W walce z tą dolegliwością pomagają jabłka. Jest jednak jeden warunek. Należy je spożywać regularnie.

Tani owoc, który obniża poziom cholesterolu

Według wyników badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców, regularne jedzenie jabłek wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Badacze uważają, że wystarczy skonsumować dwa jabłka dziennie, aby przeciwdziałać osadzaniu się na ściankach naczyń krwionośnych nadmiaru cząsteczek tego związku organicznego.

Swoje twierdzenia opierają na rezultatach eksperymentu, w którego trakcie ludzie spożywali ten owoc we wspomnianych proporcjach i częstotliwości. Dzięki temu zabiegowi poziom ich cholesterolu spadł. Co warto podkreślić, zarekomendowana dawka okazała się w zupełności wystarczająca.

Faktem jest, że jabłka zawierają duża ilość polifenoli oraz pektyn. To właśnie ten drugi składnik, czyli użyteczny dla działania organizmu błonnik przeciwstawia się wchłanianiu „złego” cholesterolu.

Pozytywy spożywania jabłek dla organizmu

Korzyści zdrowotnych jabłka mają o wiele więcej. Usuwają również nadmierne ilości wody oraz soli z organizmu. Dlatego też osoby borykające się z nadciśnieniem powinny je regularnie jeść. W szczególności ten fakt na uwadze trzeba sobie przypomnieć, kiedy straciło się sporo krwi. Jabłka bowiem zawierają dużo żelaza. Dzięki nim wzrasta poziom hemoglobiny.

Jakby tego było mało, te owoce wpływają pozytywnie na prawidłową pracę układu pokarmowego. Kwasy organiczne, które wchodzą w skład jabłka, pobudzają produkcję soku żołądkowego. Co więcej, zawarte w nim komórki roślinne znakomicie sobie radzą z eliminowaniem toksycznych substancji z organizmu. W związku z tym lekarze zalecają wprowadzenie go do codziennego jadłospisu osób, które walczą z zatruciem.

Jabłka powinno się jeść regularnie, gdyż są naturalnym źródłem witamin. W taki oto prosty sposób każdy może pomóc swojemu ciału. Biorąc pod uwagę to, że ten owoc nie jest drogi, jego kupno nie wpłynie źle na zasobność portfela. To znakomita opcja budżetowa dla tych, którzy przykładają szczególną wagę do dbania o zdrowie.

Copy