Babciny przepis na pyszną herbatę imbirową. Odkąd ją piję nie mam problemów ze zdrowiem

Herbatka parzona z kłączy imbiru to nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy napar, którego już lata temu używali przedstawiciele różnych ludowych medycyn naturalnych.

Szczególnie popularna była w Azji, ale i w Europie zyskuje na popularności. Koniecznie dowiedz się dlaczego! Imbir ma wiele zastosowań i zdrowotnych właściwości. W jego składzie znajduje się dużo witaminy C pobudzającej naszą odporność.

Dlatego często sięgamy po niego w sezonie jesienno- zimowym, by zapobiegać infekcjom lub by je leczyć. Sprawdź, w jakich innych przypadkach sprawdza się jeszcze kłącze imbiru lekarskiego.

Zdrowotne właściwości herbaty imbirowej:

  • poprawia krążenie, reguluje pracę serca
  • oczyszcza wątrobę i wspomaga jej pracę
  • rozpuszcza kamienie i piasek w nerkach
  • dostarcza witamin, minerałów i innych wartości odżywczych
  • zwalcza wolne rodniki, ma działanie antyoksydacyjne
  • poprawia układ odpornościowy, wzmacnia naturalną barierę przed bakteriami i wirusami
  • dodaje energii, działa pobudzająco
  • reguluje trawienie, redukuje uczucie niestrawności i mdłości, zwiększa ilośc enzymów trawiennych.
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu
  • działa korzystnie przy leczeniu infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • jest cenionym afrodyzjakiem
  • zmniejsza ból głowy, wspomaga radzenie sobie z migrenami
  • zmniejsza ból gardła i kaszel, stosowany do płukania jamy ustnej ze względu na swoje antyseptyczne właściwości

Będziesz potrzebować:

  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
  • dwie łyżeczki mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki miodu (lub mniej, wedle uznania)
  • szklanka wody

Sposób przyrządzania herbaty:

Szklankę wody doprowadź do wrzenia w czajniku. Gorąca woda zalej imbir oraz kurkumę. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj.

Odczekaj około dziesięciu minut. Możesz przykryć kubeczek z herbatą. Po tym czasie wszystko się przegryzie, a woda ostygnie na tyle, by można było dodać miód bez obawy, że ciepła woda zniszczy jego zdrowotne właściwości.

Do przestudzonego naparu dodaj miód w ilości takiej, by cała herbatka była dla Ciebie smaczna. Całość możesz przelać przez sitko o drobnych oczkach. Herbatkę imbirowo- miodową najlepiej pić z samego rana. Spróbuj to robić codziennie, a zobaczysz, ile energii dostarczy Ci na resztę dnia.

Dodatek kurkumy wzmocni antyseptyczne działanie imbiru. Smacznego!

Copy