O takim sposobie przygotowania grzybków z pewnością nie słyszałaś. Od dziś tylko tak je robię

Grzyby są raczej specyficznym produktem, ale jeśli odpowiednio je ugotujesz, otrzymasz nieziemską przyjemność. Kremowy sos z pikantnym czosnkiem i tymiankiem stanowi ich idealne uzupełnienie. Idealna opcja na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi!

Pieczarki podczas gotowania są nasycone aromatem i smakiem sosu, dzięki czemu stają się miękkie, soczyste i delikatne.

Składniki:

  • Pieczarki – 200 g
  • Masło – 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Tymianek – 1-2 gałązki
  • Śmietana – 1 szklanka
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku
  • Twardy ser – 70 g

Przygotowanie:

Podgrzej śmietanę, dodaj posiekany czosnek i gałązki tymianku. Gotuj przez około 5 minut, cały czas mieszając, aby uniknąć wrzenia.

Umyj grzyby i wysusz je ręcznikami papierowymi. Dodaj je do formy, posól, popieprz, dodaj plastry masła, skrop oliwą.

Zalej grzyby z sosem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Wyjmij formę i posyp tartym serem i włóż do piekarnika na kolejne 5 minut. Jeśli nie lubisz sera, nie musisz go dodać – danie nadal będzie pyszne.

Podawaj jako osobne danie lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Przygotuj grzyby zgodnie z tym przepisem i udostępnij je znajomym!