Gruzińska kapusta to hit na moim stole. Danie wyszło smaczne, soczyste i pikantne!

Przepis na tę przepyszną kapustę przysłał mi kilka miesięcy temu moja przyjaciółka, która mieszka w Tbilisi. Niedawno postanowiłam przygotować ją na urodziny męża. Tylko przepis nieznacznie zmodyfikowałam. Danie wyszło smaczne, soczyste i pikantne!

Wspaniałą rzeczą w tej przystawce jest to, że może być przechowywana w lodówce przez długi czas i nie będzie się psuła.

Dzisiaj zdradzę Ci, jak przygotować kapustę Gurian!

marynowana kapusta na zimę

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg białej kapusty
  • 1 burak
  • 12 ząbków czosnku
  • 1 papryka chilli
  • 12 kulek czarnego pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 2 l wody

PRZYGOTOWANIE

Najpierw w rondlu musisz zagotować wodę, stopniowo dodając do niej sól. Kapustę umyj i posiekaj na duże kawałki, zachowując część głąba.

błyskawicznie marynowana kapusta

Obierz buraki i pokrój je w koła, paprykę również pokrój na małe kawałki, obierz czosnek.

Teraz potrzebujesz dość pojemnego garnka, najpierw musisz do niego włożyć kapustę, następnie buraki i kolejno ząbki czosnku, czarny pieprz i chili. Pozostaw około 5 centymetrów wolnego miejsca licząc d góry garnka.

Zalej wszystko wcześniej przygotowaną solanką. Małym talerzem dociśnij składniki do dna, a następnie przykryj garnek pokrywką.

marynowana kapusta z burakami i marchewką

Pozostaw tak kapustę na 4–5 dni.

marynowana kapusta na plastry zimowe

To wszystko, marynowana kapusta Gurian jest gotowa! Podawaj przystawkę z mięsem, ziemniakami, rybami itd. Przed podaniem danie możesz ozdobić drobno posiekanym szczypiorkiem i ziołami. Smacznego!

pikantna marynowana kapusta

I nie zapomnij powiedzieć znajomym o tym przepisie w mediach społecznościowych.