Może mieć to negatywny wpływ na nasze zdrowie – Ważne: Nie gotuj ponownie tej samej wody.

Gotowanie wody na kawę czy herbatę to czynność niemal odruchowa. Czajnik wstawiamy nawet kilkanaście razy dziennie!

Mało kto zastanawia się czy wielokrotne doprowadzanie tej samej wody do wrzenia może wpływać na jej jakość. A powinniśmy, bo jak się okazuje, używanie tej samej wody może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia! Należy podkreślić, że wraz z każdym procesem zagotowania wody, zmienia się jej skład chemiczny.

Poziom tlenu z każdym zagotowaniem maleje, przez co składniki odżywcze takiej wody są wręcz nikłe, a co gorsza, kumuluje ona szkodliwe substancje.

Proces gotowania niszczy wirusy, ale z drugiej strony, mocno ingeruje w skład cieczy.

Zmiana składu chemicznego może negatywnie odbić się na zdrowiu człowieka. Skutki mogą być odczuwalne w przewodzie pokarmowym, ale też i nerwowym. Co gorsza, wielokrotnie zagotowywanie wody i spożywanie jej szkodzi nerkom!

Woda poddawana procesowi wrzenia traci swoje walory, staje się twarda, przez co szybko gromadzi kamień. Spożywanie takich napojów regularnie może szybko spowodować bolesne problemy z kamieniami nerkowymi.

Lekarze zalecają, by nie gotować wody kilkukrotnie, a przed zalaniem naparu, nalać świeżej wody. Ta, która została niewykorzystana nie musi się marnować. Gotowana woda nadaje się do podlewania kwiatów, mycia naczyń czy porządków domowych.

Dbajcie o swoje zdrowie i regularnie wymieniajcie wodę w czajniku. Zyska na tym nie tylko jakość przygotowywanych napojów, ale przede wszystkim zapobiegniecie chorobom układu trawiennego czy wystąpienia kamicy nerkowej.