Pyszne francuskie ciasta. Każda gospodyni powinna poznać te przepisy.

W starych francuskich filmach, w których Alain Delon wciąż czarował młodością i urokiem, można było zauważyć bardzo charakterystyczną scenę: poranek Francuza zaczyna się od filiżanki kawy i rogalika

Rzeczywistość potwierdza to miłość tego narodu do wypieków, ponieważ większość francuskich potraw przygotowuje się z ciasta. Oto kilka pomysłów na francuskie ciasta:

Ciasto Choux

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 120 g mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie

Zagotuj wodę w rondlu, dodaj olej i sól. Po rozpuszczeniu wymieszaj tę gorącą masę z przesianą mąką. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, regularnie mieszając.

Następnie zdejmij garnek z ognia, ostudź trochę ciasto i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj mieszaninę. Na koniec otrzymasz lepkie ciasto, z którego możesz przygotować eklery i profiterole .

Ciasto Francuskie

Składniki

  • 400 g mąki
  • 350 g masła
  • 250 ml wody
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę, po środku zrób dołek. Wlej wodę i dodaj sól. Zagnieć ciasto i zwiń je w kulkę. Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i pozostaw na stole na pół godziny.
  2. Pokrój ciasto na 3-4 kawałki. Rozwałkuj ciasto na pokrytej mąką powierzchni, a następnie dodaj do niego masło, składając na pół ciasto trzykrotnie. Ponownie rozwałkuj ciasto i schowaj je w lodówce.
  3. Po 15 minutach wyjmij je i powtórz procedurę. Postąp tak jeszcze 3 razy, trzykrotnie złóż ciasto – i włóż do lodówki. Ciasto powinno stać się miękkie i elastyczne, aby przygotować doskonałe rogaliki .

Kruche ciasto

Składniki

  • 300 g mąki
  • 120 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przygotowanie

Pokrój miękkie masło w kostkę, wymieszaj z cukrem. Przesiej mąkę z solą na powierzchnię roboczą, w środku zrób wgłębienie. Wbij jajko i dodaj masło.

Zagnieć ciasto ręcznie i zwiń w kulkę. Zawiń w folię spożywczą i pozostaw ciasto w lodówce na pół godziny. Po tym czasie możesz kontynuować gotowanie.

Ciasto naleśnikowe

Składniki

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 szklanki mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mąkę, jajka i oliwę z oliwek w głębokiej misce, a następnie stopniowo wlej do nich mleko. Dokładnie wymieszaj składniki, aby pozbyć się grudek.
  2. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie rozpocznij pieczenie naleśników. Najpopularniejszym nadzieniem do tej francuskiej przekąski jest szynka i ser.