Ciasto Fantazja – Proste w wykonaniu, smaczne i efektowne. Zaskoczy gości przepysznym smakiem

Puszyste, lekkie ciasto kakaowe na bazie kefiru, przełożone pysznym, budyniowym kremem. Brzmi doskonale, prawda?

Dodatkowo ciasto to nie jest skomplikowane a jego  upieczenie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. I do tego wygląda tak, że naprawdę trudno będzie mu się oprzeć!

Składniki ciasta:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 całe jajka
  • 280 g kefiru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na krem przygotuj:

  • ½ litra mleka
  • niepełną szklankę cukru
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżkę cukru waniliowego

Sposób wykonania:

Wymieszaj sodę oczyszczoną z kefirem w misce. Po chwili zobaczysz, że kefir zaczął się pienić i zwiększył swoją objętość. To moment, kiedy możesz dodać pozostałe składniki. Najpierw mokre – olej i jajka.

Później suche – przesianą mąkę, cukier i kakao. Nie ma potrzeby miksować, wystarczy delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników. Gotową masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz przez około pół godziny w 180oC.

Do przełożenia przygotuj krem budyniowy. Wymieszaj składniki kremu (bez masła) w rondelku, najlepiej trzepaczką. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj aż do zgęstnienia masy.

Zdejmij z ognia i dodaj pokrojone w kostkę masło Wymieszaj. Budyń powinien być aksamitnie gładki.

Kiedy ciasto i krem wystygną, złóż swoje ciasto. Odkrój nierówny wierzch, pozostałą część ciasta podziel na dwa równe blaty. Przełóż je kremem. Wierzch i boki również możesz posmarować kremem.

Na wierzch wysyp okruchy z pokruszonej górnej części ciasta. Możesz je dodatkowo ozdobić, wedle uznania.