Nie kupuj już w sklepie – Liście laurowe z własnego drzewka w domu.

W ludowej tradycji różnych narodów krzew wawrzynu jest uważany za roślinę o wielu właściwościach leczniczych. A te można znaleźć zarówno w pełni dojrzałych jagodach, jak i w liściach.

Liść laurowy pobudza wydzielanie soków żołądkowych i posiada niezwykłe właściwości antyseptyczne. Te funkcje są bardzo przydatne w poprawie trawienia i w łagodzeniu wzdęć.

Napar z liści laurowych powoduje wydzielanie potu i jest doskonały do walki z przeziębieniem i zimową grypą.

Wystarczą dwa gramy liści laurowych zaparzone w szklance wody, by uzyskać ten skuteczny na przeziębienie środek. Stosowane zewnętrznie liście laurowe w postaci kąpieli stóp lub okładu są skutecznym wsparciem w walce z reumatyzmem.

W kuchni używa się suszonych liści laurowych ze względu na ich niezwykłe właściwości aromatyczne. Wystarczy wziąć liść laurowy i ścisnąć go mocno między palcami, aby poczuć jego intensywny aromat.

Suszone liście laurowe wykorzystuje się do przyprawiania potraw zgodnie z recepturami kulinarnej tradycji poszczególnych krajów. Nasz domowy liść laurowy można również wykorzystać do przygotowania likieru.

Do sporządzenia likieru laurowego będą potrzebne następujące składniki:

  • 100 liści laurowych
  • 1 litr alkoholu do napojów spirytusowych
  • 1 litr wody
  • 400 g cukru

Jeśli to możliwe, przede wszystkim należy zebrać liście laurowe, ręcznie lub za pomocą nożyc ogrodowych. Następnie należy je umyć i wysuszyć w bawełnianym obrusie. Gdy to jest niemożliwe, trzeba nabyć gotowe suszone liście.

Wysuszone liście umieszcza się w szklanym pojemniku, do którego dodaje się alkohol do napojów spirytusowych. Szklany pojemnik musi zostać zamknięty hermetycznie. Liście laurowe i alkohol należy pozostawić na 30 dni w ciemnym i suchym miejscu.

Po tym okresie można przystąpić do dodawania syropu z wody i cukru. Syrop przygotowuje się, wykonując następujące czynności:

W garnku lub rondlu wypełnionym litrem wody rozpuścić 400 gramów cukru na małym ogniu (można również użyć cukru trzcinowego). Należy pamiętać, żeby utrzymywać temperaturę podgrzewania na niskim poziomie, aby nie dopuścić do utworzenia się karmelu.

Gdy mieszanka całkowicie się rozpuści, należy wyłączyć podgrzewanie i całość odstawić, aby wystygła. Po ostygnięciu można dodać syrop do roztworu alkoholu, który przedtem trzeba przefiltrować i oddzielić od liści laurowych. Teraz mieszankę należy delikatnie wymieszać i pozostawić na 15 dni.

Po zakończeniu tego okresu likier z liści laurowych będzie gotowy do degustacji, ale jest niezmiernie ważne, żeby umiejętnie wlać go do butelek.

Wykonując tę czynność, należy użyć bawełnianej szmatki, która zatrzyma wszelkie pozostałości z liści laurowych. Twój likier laurowy możesz z powodzeniem wykorzystać również jako prezent i rozlać go do oryginalnych butelek.